Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtas_Poznań
    RS
    • 2010
    • 2822

Zamieszczone przez arkham
    Idziemy na noże.
    Co Wy na to :?:
    wyrwij chwasty

po dzisiejszym stwierdzeniu szefa serwisu Pana Bogdana Klawuli, że "przecież byłem świadomy kupując samochód, że może się zepsuć" - zagotowałem
    ten to już przeszedł samego siebie :evil:
    SPOT Poznań:
    .....
    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• czto
      Rider
      • 2010
      • 546
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

arkham trzymam kciuki. Niestety znam ten serwis i fachowców, którzy tam pracują. Przechodziłem boje gdy autko było na gwarancji i pomogło molestowanie SAP'a! Później Pan Kierownik serwisu bardzo mnie przepraszał za zachowanie swoich pracowników. Nie zmienia to faktu, że opinie o tym ASO mam, delikatnie pisząc nie najlepszą!
      Mnie udało się wymienić nastawnik w lutym, jeszcze na gwarancji, ale robiłem podchody od grudnia. Dopiero gdy trafiłem w lutym na inną zmianę, która stwierdziła, że jednak coś jest nie halo :shock:
      Teraz mamy listopad i terkot powrócił jak bumerang. Dlatego ja się poddaje. Na razie śmigam i mam w d... nastawniki, łańcuchy i całe p... ASO.
      2004 Renault Thalia 1.4 RT,
      2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
      2009 Renault Clio MTV 1.4
      2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
      2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

Zamieszczone przez czto
        Teraz mamy listopad i terkot powrócił jak bumerang.
        bo łańcuch się już wyjebał

btw
        miałem dokładnie tak samo
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• tomkr82
          Drive
          • 2009
          • 52

ile km zrobiłeś od lutego do listopada?
          Toma

Komentarz

• bishop
            L&K
            • 2012
            • 1430

Na razie trwały przepychanki słowne w InterAuto i odbijanie piłeczki, ale po dzisiejszym stwierdzeniu szefa serwisu Pana Bogdana Klawuli, że "przecież byłem świadomy kupując samochód, że może się zepsuć"
            Wstaw sobie to do podpisu , chociaż forumowiczom poprawisz nastrój 8)
            albo taki baner na samochód i zaparkuj im przed salonem na kilka godzin

Komentarz

• dudek_t
              L&K
              • 2008
              • 1421

po dzisiejszym stwierdzeniu szefa serwisu Pana Bogdana Klawuli, że "przecież byłem świadomy kupując samochód, że może się zepsuć"
              Przechodzą samych siebie :shock:

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

:shock: :lol:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• bishop
                  L&K
                  • 2012
                  • 1430

Zamieszczone przez szkoda
                  Przesadziłes z treścią albo z %, ciekawe jak to pomoże kolegom z tsi :lol:

Edit
                  żenada.
                  No, ale skąd mogłem wiedzieć ,że kombinacja tych 3 ikonek to żenada :lol: dobra wystarczy ze inni wiedzą.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez bishop
                    Przesadziłes z treścią albo z %, ciekawe jak to pomoże kolegom z tsi :lol:
                    pomagam jak mogę, mniej więcej tak jak Ty powyżej w tym przypadku, po prostu stwierdzenie pana z serwisu wywołuje u mnie dokładnie taką właśnie reakcję :lol:
                    żenada.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Marcinooo
                      Rider
                      • 2009
                      • 332

Dodam jeszcze jedno:
                      wczoraj odpalałem w ASO nowa Octavię 1.4 TSI, ona również przez kilka sekund pracowała głośniej - jakby klekotanie (nie mam na myśli podwyższonych obrotów), identycznie jak moje auto z 2009 r.
                      Więc trudno jest okreśłić na forum, które auto ma coś spieprzonego, a które nie. Ja po usłyszeniu tego silnika uspokoiłem się ufff

Komentarz

• słoń
                        Elegance
                        • 2010
                        • 777

Marcinooo, ja swoją furę kazałem odpalić na przegladzie przed wydaniem auta i byłem w szoku ,że to klekotało jak 1,4 tdi,także nadal się pocieszam,że wszystko jest OK

Komentarz

• Marcinooo
                          Rider
                          • 2009
                          • 332

Zamieszczone przez słoń
                          Marcinooo, ja swoją furę kazałem odpalić na przegladzie przed wydaniem auta i byłem w szoku ,że to klekotało jak 1,4 tdi,także nadal się pocieszam,że wszystko jest OK
                          Po przeczytanie tego wątku dochodzi się do jednego wniosku: jest klekot i jest klekot. Nie wszystko co klekocze (głośniej pracuje) ma rozwalony łańcuch itp. Skoro nowe auto z przebiegiem 30 km pracuje głosno przy rozruchu to trudno jest mówić, że ma rozciągnięty łańcuch czy coś inego jest rozwalone.
                          Dlatego prosiłem osoby, które wymieniły łańuch itp., aby nagrały film jak pracuje teraz ich auto przy rozruchu - to mogłoby w wielu przypadkach pomóc osobom w kwestii stwierdzenia, czy mają martwić się swoim silnikiem, czy też nie.

Komentarz

• arkham
                            Classic
                            • 2012
                            • 29

Wysłałem pisma do: ASO InterAuto, SAP, Rzecznika Praw Konsumenta oraz do czasopism AutoŚwiat i Motor (o objęcie patronatem medialnym w/w sprawy.)
                            Koniec i dość mam tego.
                            Co więcej:
                            na hasło NIE MA TAKIEJ USTERKI W SILNIKACH SKODA OCTAVIA CAXA, zamierzam poprosić Was (tych którzy są już po wymianach) o zeskanowanie dla mnie faktur z serwisów dotyczących wymian w/w podzespołów w waszych Skodiczkach i przesłanie ich do mnie celem unaocznienia sprawy (oczywiście kto chętny - z zamazaniem danych personalnych - wystarczą mi nr VIN oraz numery zleceń wraz z cennikami usługi i numerami wymienionych częsci)
                            Jeśli są chętni by już to zrobić - piszcie via PRIV.
                            Opcja jest tylko jedna.
                            Albo ja będę w wiadomościach, oskarżony o masowy mord i zamach terrorystyczny na SAP, albo w wiadomościach będzie o masowym wzywaniu klientów firmy Skoda na bezpłatne akcje serwisowe wymiany wadliwego rozrządu.
                            HOWGH :!:
                            ~ NoN eSt ViVERe, sEd VaLeRe ViTaE eSt ~

Komentarz

• patryk23
                              L&K
                              • 2011
                              • 1105
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Obserwuje temat od początku i widzę , że zaczyna się przysłowiowe ,,bicie piany,, . Dlaczego? , a dlatego iż było powiedziane WSZYSTKO na temat klekotu ! ( Silnik po wymianie wariatora, napinacza i łańcucha nie ma prawa klekotać!!!) Ba! są w sieci skany z wytycznymi serwisowymi co do w/w objawów zarówno w silnikach FSI na łancuchu jak i TSI o kodach m.i.n BLF i CAXA (rozrząd jest taki sam) . Jest zasada - klekocze ,,wiedz że coś się dzieje...,, . I trzeba walczyć o swoje, a nie udawać ze niby jest ok . Ja wywaliłem swoje pieniądze na naprawę ale na gwarancji nie pozwoliłbym na to .

Komentarz

• LUKI
                                RS
                                • 2005
                                • 5776

patryk23, +1 :!:

BTW
                                a dla przypomnienia

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 418

Zamieszczone przez patryk23
                                  Obserwuje temat od początku i widzę , że zaczyna się przysłowiowe ,,bicie piany,, . Dlaczego? , a dlatego iż było powiedziane WSZYSTKO na temat klekotu ! ( Silnik po wymianie wariatora, napinacza i łańcucha nie ma prawa klekotać!!!) Ba! są w sieci skany z wytycznymi serwisowymi co do w/w objawów zarówno w silnikach FSI na łancuchu jak i TSI o kodach m.i.n BLF i CAXA (rozrząd jest taki sam) . Jest zasada - klekocze ,,wiedz że coś się dzieje...,, . I trzeba walczyć o swoje, a nie udawać ze niby jest ok . Ja wywaliłem swoje pieniądze na naprawę ale na gwarancji nie pozwoliłbym na to .
                                  tylko ze chyba chodzi o to ze jak pojdziesz do serwisu, to albo cie oleją albo wmówią ze "inne silniki sprawiaja pewne problemy, ale Pański jest dobry..." - 8-iu na 10 taki kit łyknie bez mydła, 1/10 troche pokreci nosem ale tez oleje, i wreszcie 1/10 bedzie siedzial w serwisie i WALCZYŁ o swoje az mu tego gowna nie wymienią...

i wlasnie to podejscie ASO (choc moze bardziej jest to kwestia SAP) jest wk#$%wiajace, bo nie kazdy ma czas/siłe/wiedze techniczna i wreszcze umiejetnosc walki o swoje.

ten rozrzad CAXY, choc moze po maly bardziej tu pasuje KRAKSY, to jakis smiech na sali.
                                  5 lat temu, wszystko co nalezalo wiedziec o swoim rozrzadzie w samochodzie to "co ile lat go wymieniac" a teraz Panie jakies jaja - ludzie sluchaja czy sie rozrzad nie wysypal po 25-30kkm. takich chec to sie czlowiek moze spodziewac po Dacii/SangYong ale nie po Skodzie ktora bylo nie bylo korzysta z doswiadczenia jednej z poteg motoryzacji.

EDIT: w sumie po glebszym zastanowieniu to winny jest tutaj raczej VW ktory dostarcza tą nową technologie, tylko jak w porzekadle: "kowal zabił, Cygana powiesili"...

Ludzie sie potem dziwią innym ze ktos kupuje "10-letniego parcha z niemiec" - tylko ze w parchu jak sie cos ma rozleciec to sie rozleci ze starosci a nie z "gównianości", wiec jest szansa tego uniknac przez wczesniejsza wymiane wyeksploatowanych czesci, a tu - wyjezdzasz nówką z salonu, tylko po to by po roku-dwoch zaczac sluchac czy sie cos z chukiem nie wysra... ŻE NU JĄ CE...

EDIT2: A drugi problem to to, ze jak idziesz do salonu po nowa Skode, to sprzedawca, niczym Murzyn na Bronxie, nie podejdzie do ciebie i szeptem do ucha nie powie "Psst, w tej CAXie pierdoli sie rozrzad po 25kkm" tylko bedzie ci slodko pierdzial do ucha jakich to norm samochod nie spelnia, jakiez to bajeczne spalanie osiaga.

W tym kontekscie w zupelnosci popieram walke arkham'a

[ Dodano: Sro 07 Lis, 12 14:21 ]
                                  Rzucilem taki watek do jednego z Was na priv ale wydalo mi sie to calkiem fajnym pomyslem.

Moze warto zalozyc na Facebook'u grupe pt. "Polska Szkoda Auto Wadliwy Rozrząd 1.4"

chyba zaden prawnik nie mogl by sie przyczepic do tak uzytych slow - nie uzywam skrotu SAP, nie uzywam nazwy Skoda (Z dzyndzlem nad S)

To forum zna garstka a na "fejsie" siedzi kazdy proba szukania frazy "Skoda auto Polska" powinna rowniez pokazac ta strone.

Panowie, na zdrowy rozum, rewolte w Egipcie zrobili przez fejsa to Wam rozrzadu nie wymienia?...

Komentarz

• patryk23
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1105
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Moim zdaniem walczyłbym w inny sposób , zebrać informacje pisemne na temat obiawów i rozwiązań w formie pisemnej (choćby skany i inne papierki z serwisów) przedstawić im to , obstając przy swoim , a w razie problemów o pisemne potwierdzenie ze nie ma podstaw na takowa reklamacje .

Gdy dowiadywałem się co i jak w serwisie , po przedstawieniu tematu ( obiawy , przyczyny , rozwiazanie) nikt nie probowal mi wmawiac ze to cos innego . Z tego wzgledu ,ze widzac kogos znajacego sie choc troche na rzeczy wiedza ze nie bedzie tak łatwo .

Myśle ze w 90% przypadkow wstepna wiedza poparta dowodami skonczyłaby sie wymiana gwarancyjna bez gadania . Ale trzeba byc pewnym co sie mowi i brac na pismie zgłaszanie usterki i ewentualna odmowe

Komentarz

• gieu
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 607
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

możesz podać namiar na skan wytycznymi serwisowymi do CAXA.

Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• patryk23
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1105
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Nie mam tego pod reka , ale na 90 % bym to na tym forum, albo linku stad. Robione chyba aparatem bo nie rowno zeskanowane . Może to znajdę to podam albo ktoś podepnie.

Komentarz

• MG
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 101
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

O to chodzi ?

Zamieszczone przez MG
                                          Nie wiem czy to już było – na forum Golfa znajdują się skany zaleceń serwisowych TPI. Wątek do przejrzenia - http://forum.golf6.pl/problemy-uster...imnym-t26.html

Komentarz

• LUKI
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5776

Myśle ze w 90% przypadkow wstepna wiedza poparta dowodami skonczyłaby sie wymiana gwarancyjna bez gadania . Ale trzeba byc pewnym co sie mowi i brac na pismie zgłaszanie usterki i ewentualna odmowe
                                            +1 :!:

Komentarz

• patryk23
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1105
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Właśnie o to mi chodziło!!! Z taka podkładka można już wymagać naprawy!!

Komentarz

• arkham
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 29

To jak bardzo się mylicie i jak bardzo się Wam wydaje, że Wam się coś należy w przypadku awarii po okresie gwarancyjnym lub nawet w czasie jego trwania, obrazuje nie tylko mój przypadek.
                                                Kiedy kupujecie nowy samochód - wchodzą Wam do dupy.
                                                Kiedy przychodzicie go reklamować - mają Was w dupie.
                                                Kto sądzi, że jest inaczej i że NALEŻY SIĘ to i owo - w tej kwestii wypowiedział się już dawno Bareja.
                                                Będę Was na bieżąco informował, gdyż zebrawszy niezbędne dane - pojechałem po bandzie.
                                                Czas pokaże, co wolno wojewodzie, a co tobie - smrodzie... :evil:
                                                ~ NoN eSt ViVERe, sEd VaLeRe ViTaE eSt ~

Komentarz

• andrzej111
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1391

Znalazł ktoś TPI dotyczące 1.8 TSI??
                                                  Sorry za OT
                                                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• LUKI
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5776

To jak bardzo się mylicie i jak bardzo się Wam wydaje, że Wam się coś należy w przypadku awarii po okresie gwarancyjnym lub nawet w czasie jego trwania, obrazuje nie tylko mój przypadek.
                                                    czytasz ze zrozumieniem wszystko co jest napisane w tym temacie :?:

btw
                                                    chyba, że to nie dotyczy mnie i patryk23 - to nie było sprawy

Komentarz

Pracuję...